Savunma Sanayi Teknolojileri
Ülkelerin küresel rekabet gücünü arttıran en önemli sanayii dallarından birisidir. Bu alanda geliştirilen bir teknoloji, belli bir süre sadece savunma sanayiinde kullanılsa da, müteakip yıllarda diğer sanayii alanlarında da kullanımı yaygınlaşmakta ve onların gelişimini etkilemektedir.
Askeri Kuvvetlerimizin ve birliklerimizin ihtiyacı olan en güncel son teknolojiler:
ü Elektronik Harp ve İletişim Karıştırıcıları
Birkaç ülke arasında devam eden siyasi çatışma ve bölgesel anlaşmazlıkların da etkisiyle, yapay zekâ ve sinir ağları gibi ileri teknolojilerin elektronik harp sistemleriyle entegrasyonu olan bilişsel elektronik destek segmentinin 2023-2028 döneminde en yüksek büyümeye ulaşması beklenmektedir.
Tehditlerin tanınması ve hedef alınmasına yönelik İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance -ISR), İstihbarat, Gözetleme, Hedef Belirleme ve Keşif (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance -ISTAR), Sinyal İstihbaratı (Signals Intelligence -SIGINT) sistemleri ve diğer benzer yöntemlerin, hem yapılacak saldırılara destek olması hem de savunma sistemlerini güçlendirerek koruma sağladıkları için en yüksek talebi kaydetmesi beklenmektedir. İnsansız hava araçları ve mürettebatsız deniz araçları gibi askeri robotların SIGINT ve ISTAR sistemleri ile kullanımı da son yıllarda giderek artmaktadır.

ü Yapay Zeka
Yapay zekâ ve makine öğrenmesi, teknolojinin daha akıllı ve hızlı hâle gelmesiyle savunma sanayiinde giderek daha fazla uygulama alanı bulacağı şüphesizdir. Devasa veri kümeleri kullanan ve çok çeşitli sensörlerle entegre olan yapay zekâ savunma sistemleri, gerçek bir tehdit ile düşman olmayan bir aktör arasında bağımsız olarak ayırım yapabilmektedir. Hâlihazırda çoğu savunma sisteminde insan operatörler kontrolü elinde tutsa da yakın gelecekte tehditlerin daha akıllı ve çevik hâle gelmesiyle bu dengenin yapay zekâ lehine değişmesi beklenmektedir.

ü Siber Savaş ve Siber Savunma
Son yıllarda siber saldırıların giderek daha fazla konvansiyonel savaş benzeri bir hâl aldığı ve tüm dünyada bir ulusal güvenlik sorununa dönüştüğü göze çarpıyor. Zira resmi sıfatlarla veya kendi başlarına hareket eden bilgisayar korsanları ve siber teröristlerin çeşitli bölgelerde elektrik şebekeleri ve iletişim sistemleri gibi kritik altyapıları yıkmayı başardıkları biliniyor.
Askeri teçhizatı üretmek, işletmek ve desteklemek için dijital teknolojilerin artan kullanımı, siber saldırılara karşı daha fazla potansiyel güvenlik açığı yaratıyor. Örneğin yeni otonom gemiler, yeni dijital üretim ve işletim ortamları da daha büyük siber riskleri beraberinde getiriyor.

ü Eklemeli İmalat (Üç Boyutlu Baskı)
Dördüncü Sanayi Devriminin temel teknolojilerinden birini oluşturan eklemeli imalatın (üç boyutlu baskı ile üretim), savunma sanayiindeki önemi giderek artıyor. Geleneksel askeri malzemeler metal, yani ağır olduklarından hız, kapasite ve yakıt tüketiminde performansı azaltıcı etki yapar. Üç boyutlu baskı ise, geleneksel imalattan önemli ölçüde daha az malzeme kullanırken, bileşenlerin ve parçaların üretimini sağlıyor ve yerelleştirilmiş talebe yönelik üretim sağlayarak lojistik yükünü azaltıyor. Ayrıca zırhlar, kendiliğinden ısınan askeri giysiler ve mühimmat için yeni malzeme kombinasyonlarının oluşturulmasını da kolaylaştırıyor. Üstelik üç boyutlu baskı, üretim maliyetlerini ciddi oranda düşürüyor.
3D baskı, silahlı kuvvetler tarafından araç, gemi ve uçakların hızlı onarımına destek olmak için giderek daha fazla kullanılıyor, yeni güvenlik ekipmanları ve tıbbi malzemeler tasarlanıp prototipleri üretiliyor. 3D baskının kullanımındaki büyümenin yakın zamanda yavaşlaması beklenmediği gibi endüstri uzmanlarının yüzde 75’i, bu teknolojinin önümüzdeki 10 yıl içinde küresel savunma endüstrisinde temel bir protokol hâline gelmesini bekliyor. Yedek parça ve bileşenlerin gerektiği yerde üç boyutlu olarak yazdırılabilme özelliği bakım yapılması için bekleme sürelerini de azaltıyor. Bu durum ileri operasyon üslerinin lojistik ayak izini en aza indirecek, yani kapsamlı ikmal hatlarına erişim ihtiyacının azalması nedeniyle kuvvetler daha uzak bölgelere konuşlandırılabilecektir.

ü Robotik ve Otonom Teknolojiler
Silahlı kuvvetleri korumak, durumsal farkındalığı artırmak, askerlerin fiziksel ve bilişsel iş yükünü azaltmak ve zorlu arazilerde hareket kabiliyetini artırmak orduların günümüzdeki en önemli hedefleri arasında yer alıyor. Robotik ve Otonom Sistemler (Robotics and Autonomous Systems -RAS) teknolojilerinin entegrasyonu, orduların bu hedeflere ulaşmasına, araziyi kontrol etmesine, personelin hayatını güvence altına almasına ve sahadaki kazanımları pekiştirmesine olanak tanıyor. RAS, askerler için mümkün olan en az riskle manevra özgürlüğü sağladığı gibi, birden fazla görev yürütebilen robotlar kara mayınlarının temizlenmesini, arama kurtarma operasyonlarını, patlayıcı madde imhasını ve lojistik desteği kolaylaştırmakta hayati roller üstleniyor.

ü Otomasyon
Robotik sistemler, akıllı cihazlar, robotik işleme merkezleri, endüstriyel otonom robotları ve test robotları savunma sanayinin çeşitli dallarında sıklıkla kullanılmaktadır. Otomasyon sistemleri, çeşitli yazılımlarla desteklenen ve her geçen yıl daha da farklılaşan yeni nesil akıllı robotik sistemlerin takibinin yapılması, savunma sanayinin çeşitli alanlarına en uygun şekilde entegre edilmesi ve saha çalışmalarında robotik sistemlerden yararlanılmasıyla oldukça özen ve dikkat isteyen teknolojik sistemlerden biridir.

ü Veri Yönetimi ve İşleme Teknolojileri
Endüstri 4.0 Çağı bizleri tamamen verilerle dolu bir dünyaya taşımakta. Hemen hemen her şirket veriyi yorumlamak, veriyi şekillendirebilmek ve veriden olabildiğince en yüksek verim almak için uğraşmaktadır. Veri yönetimi kendi içerisinde veri madenciliğinden veri setlerinin düzenlenmesine, veri yapılarından dosya yapılarına kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Veriyi işlemek için gerekli bazı yazılımsal işlemler ve programlama becerisine sahip olmak, teknolojinin doğru kullanımı ve bilgisayarların üretim için entegre edilmesi gibi bazı alanlarda ustalaşmış olmak gerekmektedir.

ü Artırılmış Gerçeklik Teknolojileri
Son 10 yıl içerisinde teknolojinin gelişmesi ve insanlığa yepyeni bir dünyanın kapılarını açması sonucunda hayatımıza giren artırılmış gerçeklik, bazen eğitim amaçlı testlerde bazen ise askeri amaçlı simülasyonlarda kullanılabilmektedir.
